Turvallisesti koiran kanssa

Turvallisesti koiran kanssa

maaliskuu 9, 2019 Off By niina

Koiria on Suomessa huima määrä ja useimmat niistä on perheenjäseninä. Onkin tärkeää, että ihmiset aina vauvasta vaariin asti ymmärtävät, kuinka koiran kanssa käyttäydytään.

Miksi koira puree?

  • Koira voi suojella itseään, tai aluettaan / omaisuuttaan
  • Koira voi olla kipeä
  • Koira voi tuntea olonsa uhatuksi
  • Koira voi pelästyä jotain liikettä
  • Koira voi olla hyvin innoissaan

Tutkimusten mukaan 70 prosenttia kaikista puremisista tapahtuu kotona ja lapsien kohdalla 80 prosenttia puruista tapahtuu sellaisen koiran kanssa, jonka kanssa ollaan tekemisissä usein. Tämä voi johtua siitä, että lapset ovat liian tuttavallisia koiran kanssa, eivätkä muista noudattaa annettuja sääntöjä. On aina huomioitava, että mikä tahansa koira voi purra, mikäli tilanne sitä vaatii.

Jotta puremiselta vältytään, on tärkeä ymmärtää koiran elekieltä. Hampaiden näyttäminen, karvojen nostaminen, muriseminen ja kyyristyminen ovat vain yksi huomattavimmista merkeistä. Tämän lisäksi koira voi ilmaista epämukavaa oloa monilla muilla tavoilla, kuten perääntymällä, tai pakenemalla. Mikäli koiralta viedään tämä mahdollisuus, johtaa tilanne usein puremiseen. Aina pureminen ei kuitenkaan ole merkki agressiivisuudesta tai pelosta, sillä koira voi myös vahingossa purra liian lujaa vaikka innostuessaan. Kaiken kaikkiaan on tärkeää opettaa lapsille, muille koiran kanssa tekemisissä oleville ihmisille ja koiralle, yhteiset pelisäännöt, joiden mukaan toimitaan. Tämä estää vahinkojen sattumisen.