Yleisiä koirien sairauksia

Yleisiä koirien sairauksia

joulukuu 4, 2018 Off By niina

Koirilla on monia erilaisia ongelmia, joista osa on geneettisiä, kun taas osa on vain lajille ominaisia. Tästä löydät vinkit siihen, kuinka sairaan koiran kanssa pärjätään ja miten arkea avitetaan.

1. Niveltulehdus
Vanhenevilla koirilla niveltulehdukset ovat yleisiä. Onkin tärkeää tarjota koiralle pehmeä paikka lepäämiselle, sekä apua esimerkiksi rappusissa kulkemiseen. Mikäli koiralla on huono päivä, eli paikkoja särkee, tulee ottaa sinä päivänä rennommin ja sallia vain muutama hetki ulkoilua, tarpeiden tekoon. Lämmittävä alusta voi olla talvisin hyvä tapa parantaa koiran oloa ja kipulääkkeiden ohjeita tulee seurata.

2. Iho-ongelmat
Mikäli koira nuolee haavoja, tai ihottumia, tämä voi aiheuttaa lisää ongelmia ja käytöstä tulisi estää. Se onnistuu esimerkiksi kaulurin avulla ja raapiminen voidaan estää laittamalla koiran tassuihin sukat. Joskus voi olla tarpeen myös laittaa koiralle suojaava paita päälle, jotta ärtynyt osa ihoa pääsee paranemaan. Koleassa suolavedessä peseminen, tai jääpakkauksen käyttäminen rauhoittavan rasvan kanssa, voivat myös helpottaa kutinaa.

3. Lääkkeiden antaminen koiralle
Valmistautuminen on kaikki kaikessa, joten ennen kuin lääkettä on määrä antaa, tulee varmistaa, että tarvittavat välineet on esillä. Näin lääkitsemistä ei tarvitse keskeyttää jonkin tarvikkeen puuttuessa, jonka jälkeen koiraa saa jahdata ympäri asuntoa. Yleensä mukana kannattaa olla toinen henkilö, varsinkin jos lääkkeiden syöminen, tai niiden antaminen muuten, ei ole koiralle mieluista puuhaa. Pieni koira voidaan myös kietoa pyyhkeeseen, mikäli se yrittää raapia ja venkoilla itseään pois. Paras tapa saada koira totutettua vastaaviin tilanteisiin, on kouluttaa se jo alusta alkaen tilanteisiin, jossa sitä harjataan, käsitellään ja tutkitaan, rauhallisessa ilmapiirissä.

4. Tablettien antaminen koiralle
Lääkkeet jotka annetaan tabletteina, on usein helppo piilottaa ruuan sekaan. Vahvat ja maistuvat herkut ovat usein parhaita ja esimerkiksi juuston, kissanruuan tai tahnan sisään pilleri katoaa helposti. Lääke kannattaa antaa silloin kun koira on nälkäinen ja tietenkin tulee varmistaa, ettei pilleriä syljetty ulos.