Villieläimestä rakastetuksi lemmikiksi – koiran historia

Villieläimestä rakastetuksi lemmikiksi – koiran historia

lokakuu 17, 2018 Off By niina

Koira on nykyään ihmisen suosituin lemmikkieläin. Eikä ihmekään: onhan koira ollut ihmisen kesyttämä lemmikki arkeologisten löytöjen perusteella jo peräti 15 000 vuoden ajan. Tämä on vain tutkijoiden arvio, sillä itse asiassa meillä ei edelleenkään ole tarkkaa tietoa siitä, milloin ja ennen kaikkea miten koirasta on tullut ihmisen paras ystävä. Kysymyksiä tämän kaikkien aikojen suosikkilemmikin historiasta tuntuu olevan enemmän kuin vastauksia, vaikkakin arkeologisia löytöjä ja geenitutkimusten tuloksia yhdistelemällä on saatu selville joitakin uusia piirteitä koiran historiasta.

Missä nykykoira kesytettiin?

Jos koiran kesyttämisen ajasta on löydetty kiistelyn aihetta, on kesyttämisen paikasta löydetty sitä sitäkin enemmän. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että koira kesytettiin Itä-Aasiassa noin 12 000 vuotta sitten. On kuitenkin mahdollista, että näiden karvaturrien kesyttäminen Euroopassa tapahtui jo kauan ennen tätä, sillä arkeologiset luulöydöt ovat jopa 15 000 vuotta vanhoja. Arkeologisten löytöjen suuri ikäero viittaa siihen, että koirat olisi oikeastaan kesytetty kahdessa eri paikassa eri aikaan.

Kuitenkaan vastausta siihen, miksi ihminen sai päähänsä kesyttää koiran esi-isän harmaasuden ja ennen kaikkea miten se tapahtui, ei vielä ole onnistuttu saamaan. Todennäköisesti molemmat lajit ovat jollakin tavalla hyötyneet tästä ystävyydestä ja kesyyntyminen on tapahtunut pikkuhiljaa.

Geenilöytöjä käytetään tutkimuksen apuna

Eri tutkimusryhmien saamat geenilöydökset tukevat teoriaa siitä, että koira olisi kesytetty sekä Euroopassa että Itä-Aasiassa erillään toisistaan. Ryhmät ovat myös saaneet kokoon sellaista informaatiota, joka vihjaa että Euroopassa kesytetty alkukoira olisi kuollut sukupuuttoon, kun aasialaiset saapuivat Eurooppaan sankoin joukoin omine koirineen. Tätä teoriaa ollaan parhaillaan testaamassa jopa 5 000 luunäytteen voimin.

Geenitutkimusten tulosten toivotaan arkeologisiin tutkimuksiin yhdistettynä tarjoavan vastauksia vielä avoimiin kysymyksiin koiran alkuperästä sekä sen kehityksestä.

Lajien välille on syntynyt rikkoutumaton side

Koiran arvellaan siis kesyyntyneen siksi, että sekä se että ihminen hyötyivät näiden välisestä liitosta jollakin tavalla. Jos verrattaisiin 15 000 vuotta sitten elänyttä nykykoirien esi-isää ja nykykoiraa, ei niillä olisi paljonkaan yhteistä. Nykyään koiria on saatavilla kaikissa mahdollisissa kokoluokissa ja väreissä mitä vain kuvitella saattaa. Yksi asia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana: luottamus ihmiseen.

Nyt tiedetään siis, että nykykoira on kehittynyt harmaasusista todennäköisesti itäisessä Aasiassa tuhansia vuosia sitten ja kasvattanut luottamustaan ihmiseen vähitellen. Myös se tiedetään, että muut kotieläimet, kuten vuohet ja lampaat, ovat tulleet kuvioihin vasta tuhansia vuosia tämän jälkeen.

Nykyhurtta on kaukana esi-isästään

Kauas on tultu harmaasusien ajoista. Nykykoira on hurjan kaukana siitä, sitä sen esi-isät olivat tuhansia vuosia sitten. Nykyään koirasta on jalostettu useita kymmeniä rotuja, joita on saatavilla kaikissa mahdollisissa kokoluokissa, turkeissa ja väreissä mitä vain kuvitella saattaa. Tämä mahdollistaa jokaiselle juuri mieleisensä tyyppisen lemmikin valinnat, sillä myös rotujen luonteenpiirteet eroavat toisistaan hurjasti. Voit valita itsellesi kaupunkielämään sopivan pienen koirarodun, joka sopeutuu hyvin myös pieneen asuntoon. Jos taas satut asumaan maalla, jossa on hyvin tilaa temmeltää, voit hyvin valita suuren ja energisen rodun, joka vaatii pitkiä ja vauhdikkaita lenkkejä joka päivä. Tällaisiin lenkkeihin täytyy toki varata mukaan myös asialliset varusteet, kuten birkenstockin kengät.