Sairaan koiran hoitaminen

Sairaan koiran hoitaminen

elokuu 10, 2018 Off By niina

Jos koirasi sairastaa, tulee aina ensin ottaa yhteys eläinlääkäriin ja hankkia tarvittava diagnoosi, sekä sopivat lääkkeet. Sen lisäksi kotona tulee huomioida tietyt seikat, jotka auttavat huomaamaan sairauden merkkejä, tai vauhdittavat parantumista.

Oksentaminen ja ripuli

Jos pennulla tai aikuisella koiralla on ripulia, tai se oksentelee, voi ongelma olla esimerkiksi tulehdus, epämääräinen esine elimistössä, tai vaikka myrkyn syöminen. Joskus pelkästään ruuan vaihtaminen voi aiheuttaa ongelman, jos tätä ei suoriteta tarpeeksi hitaalla tahdilla. Ruuan vaihtamiseen täytyy varata vähintään 3 päivää, lisäämällä pieni määrä uutta ruokaa vanhan sekaan. Ruuantähteiden antamista kannattaa myös välttää, sillä se voi aiheuttaa monia ongelmia. Samalla kannattaa varmistaa, että koira ei pääse käsiksi roskapusseihin, tai herkkuihin joita pihalta löytyy. Oksentaminen tarkoittaa usein sitä, että koiran vatsa on sekaisin, mutta se voi myös olla merkki muusta ongelmasta. Jatkuva tai säännöllinen oksentaminen ja heikkous on aina syy viedä koira eläinlääkäriin. Sama koskee myös aikuisia, energisiä koiria, joilla oksentaminen jatkuu muutamaa päivää pidempää.

Alkuun voidaan kuitenkin kokeilla aikuisen, hyvinvoivan, koiran kohdalla muutamaa kotiniksiä. Koiralle ei kannata antaa rajattomasti vettä tänä aikana, sillä se voi aiheuttaa oksentamista, mikä johtaa nestehukkaan. Keitetyn, mutta jäähdytetyn, veden antaminen pienissä määrissä, säännöllisesti, on paras vaihtoehto. Koiralle ei kannata myöskään antaa ruokaa 12 tuntiin viimeisen oksennuksen jälkeen. Tämän jälkeen voidaan tarjota hiukan valkoista lihaa, kuten keitettyä kanaa tai kalaa, valkoisen riisin kanssa. Mikäli oksentamista ei ilmaannu, voidaan ruokaa antaa pieni määrä muutamien tuntien välein. Tätä tulee jatkaa ensimmäisen päivän aikana ja seuraavien päivien aikana määrää voi lisätä. Jos kaikki jatkuu ongelmitta, voidaan siirtyä normaaliin ruokavalioon hitaasti. Ripulin kanssa ruokintaa on myös rajoitettava ensimmäisen 12 tunnin aikana, mutta vettä tulisi pitää esillä. Jos ripuli jatkuu yli päivän, tai kahden, tai se on erityisen voimakasta, tulee ottaa yhteys lääkäriin. Pentujen kanssa lääkäriin tulee myös lähteä välittömästi.

Pitkäkestoiset tai pysyvät sairaudet

Monet vanhemmat koirat voivat omata useita pitkäkestoisia ongelmia, jotka voivat vaatia perheeltä hiukan sopeutumista. Koiran tarkkaileminen ja sairauden merkkien huomaaminen on aina tärkeää, jotta esimerkiksi kipukohtauksiin voidaan puuttua ajoissa. Omalta eläinlääkäriltä saa aina parhaat neuvot jokaisen sairauden hoitoon ja siihen, kuinka koiran oloa voidaan helpottaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lääkevarastossa on oltava tarpeeksi viikonlopun, tai pyhien, yli ja lääkkeiden antaminen muistetaan huolella. Sairaalta koiralta ei myöskään tule odottaa samanlaista käytöstä, kuin terveeltä koiralta. Joskus koira voi muuttua ärtyneeksi, kun taas toisissa tapauksissa koira itse ei ymmärrä ongelmaa, ja tämän menoa on hillittävä riskien minimoimiseksi.