Koirien mielenterveysongelmat

Koirien mielenterveysongelmat

heinäkuu 19, 2018 Off By niina

Vaikka mielenterveysongelmia pidetään usein ihmisten erityisenä ongelmana, niitä tavataan myös eläinkunnassa. On totta, että mielenterveysongelmat ovat yleisempiä aivoiltaan monimutkaisemmalla ihmislajilla mutta myös koirat voivat kärsiä useista samoista mielenterveysongelmista kuin ihmiset.

Koirien aivot

Koirien aivot ovat huomattavasti ihmistä yksinkertaisemmat mutta ne ovat silti varsin monimutkaiset ja eläinkunnan älykkäimpien eläinten aivojen kategoriassa. Koiria älykkäämpiä lajeja on tosin useampia, joista tunnetuimmat ovat orangit, simpanssit, gorillat ja jotkin muut apinalajit. Koirat ovat kuitenkin esimerkiksi kissoja älykkäämpiä ja niillä on tuplasti enemmän hermosoluja. Tämän takia koirat ovat kautta historian sopineet useisiin vaativampiin tehtäviin kuten pelastus, vartiointi ja henkilökohtaisen avustajan tehtäviin kun taas kissat ovat olleet hyödyksi enimmäkseen jyrsijä kantojen vähentäjinä. Koirat kykenevät siis monimutkaisempiin suunnittelu ajatteluun ja hallitsemaan käytöstään. Koirat ovat eläinlajeista erittäin taitavia tulkitsemaan ihmisten ilmeitä, ääntä ja tapoja. Tämä on ollut erittäin tärkeää sillä koirat ovat jalostuneet omaksi lajiksi susista ihmisten ansiosta ja molemmat lajit ovat olleet keskenään tekemisissä tuhansia vuosia. Alun perin sudet saattoivat oleilla ihmisten lähettyvillä ja syödä ihmisten tunkiolle jättämiä jäänteitä. Hiljalleen ihmiset huomasivat susien mukautuvuuden ja älykkyyden ja lajien kanssakäyminen tuli tiiviimmäksi kunnes susista hiljalleen jalostui ihmisen paras ystävä.

Koirien mielenterveysongelmat

Monimutkaisemmat aivot antavat monia hyötyjä lajille kuin lajille, mutta niiden mukana tulee myös ongelmia. Koirien ajatusmaailma on edelleen mysteeri ja kiehtova alue mutta jo nyt koirien tietyt käytöstavat voivat kieliä mielenterveydellisistä ongelmista. Koirillakin voi esiintyä masennusta ja vaikka koirien ilo on usein helposti tunnistettavissa nuolemisen ja hännän heilutuksen kautta, masennus on vaikeampi tunnistaa. On loppujen lopuksi mahdotonta sanoa, kuinka nelijalkaiset ystävämme kokevat surun ja masennuksen mutta tietyt merkit voivat auttaa niiden osoituksena. Valitettavasti koirat eivät osaa kertoa meille ongelmistaan mutta omistajan on hyvä masennusta epäillessä tarkkailla, kärsiikö koira ruokahaluttomuudesta, haluttomuudesta ihmiskontaktiin tai nukkuuko koira tavallista enemmän. Nämä voivat olla koirilla merkkejä masennuksesta.

Koirien masennus voi johtua usein samoista syistä kuin ihmisen masennus. Ne voivat surra lajitoverinsa tai omistajansa menetystä esimerkiksi. Masennuksen syynä voi olla myös koiran krooninen kipu jota omistaja ei voi aina huomata mutta joka vaikuttaa eläimen tunteisiin. Koirat osaavat myös tulkita ihmisten tunteita ja käytöstä erityisen hyvin, jonka takia myös niiden omistajan masennus voi tarttua koiraan. Koirat siis huomaavat, mikäli niiden omistaja ei voi hyvin. Koirilla on todettu myös muita mielenterveysongelmia kuten, pakkomielteistä oireyhtymää. Nämä voivat näkyä muun muassa koiran työntäessä pakonomaisesti esimerkiksi ruokakulhoa ennen syömistä tai toistuvaa tiettyjen liikkeiden suorittamista tietyssä paikassa ilman syytä.

Koirien mielenterveysongelmien hoito

Koirien mielenterveysongelmat ovat siis monin tavoin samanlaisia kuin ihmisillä. Ei siksi olekaan ihme, että niiden hoitometodit ovat samankaltaisia. Ensimmäinen ja helpoin keino auttaa koiraa on viettää hyvää aikaa niiden kanssa esimerkiksi leikin avulla. Tosin mikäli koira kärsii kroonisesta kivusta, se tarvitsee siihen asiallista eläinlääkärin hoitoa ensisijaisesti. Koirille on olemassa myös omia terapiahoitoja. Eläinlääkärikäynnit tai terapia voivat olla kuitenkin kalliita ja omistaja voi tarvita kuluihin rahoitusta esimerkiksi freedomrahoitus palvelun kautta. Koirille ja kissoille annetaan myös lääkinnällisiä hoitoja, kuten SSRI-mielialalääkkeitä. Koska koirat ovat taidokkaita tulkitsemaan ihmisten tunteita, koiran omistajan kannattaa myös monitoroida omaa henkistä hyvinvointia, mikäli koirassa on havaittavissa mahdolliseen masennukseen viittaavia merkkejä.