Vanhasta koirasta huolehtiminen

Vanhasta koirasta huolehtiminen

kesäkuu 28, 2018 Off By niina

 

Kuten myös ihmisten kanssa, myös koirat hidastuvat ja muuttuvat iän kertyessä. Tämä voi näkyä vähentyneenä liikunnan tarpeena, tai vaikka painon kerääntymisenä. Jotkut koirista rauhoittuvat, muuttuvat ystävällisemmiksi ja haluavat viettää enemmän aikaa ihmisten kanssa, kun taas toiset muuttuvat kärtymmiksi. Osa koirista voi muuttua hermostuneiksi, esimerkiksi näön tai kuulon heiketessä ja nämä kaikki asiat tulee huomioida, kun rakas lemmikki siirtyy viettämään kultaisia eläkevuosia.

Mitä ikääntymisen aikana tapahtuu?

Koiran elimistö alkaa vähitellen hidastumaan ja käyttämään vähemmän energiaa, joten esimerkiksi rasvan kerääntyminen muuttuu helpommaksi. Ylimääräiset herkut ja varastetut aarteet näkyvät vyötäröllä nopeasti, joten tähän tulee kiinnittää huomiota. Osa koirista voi taas alkaa laihtumaan, sillä sairaudet tai heikko ruoansulatus vaikuttaa ravinteiden pilkkomiseen. Suussa ja hampaissa tapahtuvat muutokset taas voivat tehdä kuivaruuan syömisestä haastavaa, jolloin joudutaan miettimään vaihtoehtoisia ruokia. Koiran iho muuttuu myös vähemmän joustavaksi, turkki ei kiillä enää samalla tavalla kuin nuorena ja harmaita karvoja voi ilmestyä minne tahansa. Unirytmi voi muuttua vahvasti ja jopa muisti voi alkaa heikkenemään. Lihasten rappeutuessa immuunijärjestelmä ei välttämättä toimi samalla tasolla kuin aiemmin ja tulehduksia ilmaantuu useammin. Oireiden tullessa lemmikki tulee viedä lääkärin vastaanotolle, mutta useat näistä ovat normaaleita, ikääntymiseen kuuluvia merkkejä, jotka eivät estä koiraa nauttimasta viimeisistä elinvuosistaan.

Koska koira siirtyy eläkkeelle?

Keski-ikä on useille koirille noin 7 ikävuoden tienoilla, mutta tämä voi vaihdella suuresti, riippuen rodusta. Isommat rodut ikääntyvät nopeasti, joten näiden kanssa ikääntymisen merkkeihin tulee kiinnittää huomiota jo 5 ikävuoden tienoilla. Kun ongelmat huomataan ajoissa, voidaan ne hoitaa nopeasti ja tämä antaa koiralle jopa vuosia lisää elinaikaa. Tärkeää on myös huomioida koiran henkinen hyvinvointi, eli myös vanhalle koiralle on tarjottava mahdollisuus leikkeihin ja aktiviteetteihin.

Vanhan koiran ruokinta

Vanhoille koirille on olemassa omia ruokasarjoja, joissa on vähemmän energiaa, mikä estää painon kerääntymistä. Viimeisten vuosien aikana koirien ruokinnasta on saatu paljon lisätietoa ja parhaimmat ruokia valmistavat yritykset hyödyntävät nämä tiedot uusimmissa tuotteissaan. Ruokavalio kannattaa valita yhdessä eläinlääkärin kanssa, varsinkin jos lisäksi koiralla on terveyteen vaikuttavia ongelmia, kuten munuaisten vajaatoiminta. Ylipaino on vanhoilla koirilla mittava ongelma ja tätä tulee varoa, sillä se rasittaa vanhenevan koiran elimistöä entisestään.

Mitä tehdä kun koira on jäykän oloinen aamuisin

Koirien nivelet ja lihakset alkavat heikkenemään, joten liikkuminen on luonnollisesti haastavampaa. Tarjoamalla sopivan määrän oikeanlaista liikuntaa, voidaan kuntoa kuitenkin pitää yllä suhteellisen hyvin ja tämä tarjoaa koiralle terveellisemmän ja pidemmän elämän. Joskus huonoimpina päivinä liikunta on hyvä rajoittaa vähemmälle, jolloin koiralle annetaan aikaa toipua, esimerkiksi erityisen riehakkaasta leikkituokiosta muiden koirien kanssa. Koirille on myös tarjolla erilaisia kipulääkkeitä, jotka voivat olla tarpeen vaikka luupiikkien ilmaantuessa. Näiden avulla koiran elämänlaatu paranee huomattavasti, eikä koiraa tulisi koskaan pitää kivussa.