Sopiiko koira minulle lemmikiksi?

Sopiiko koira minulle lemmikiksi?

heinäkuu 12, 2018 Off By niina

Lähes kaikki ihmiset pitävät eläimistä ja haaveilevat lemmikistä ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä. Tämä ei ole ihme, sillä eläimet tuovat paljon iloa elämään ja niillä on jopa tieteellisen tutkimuksen mukaankin lukuisia myönteisiä vaikutuksia. Siksi ei ole ihme sekään, että lemmikkien määrä kasvaa kokoajan. Yhä useampi paitsi haaveilee lemmikistä, myös hankkii lemmikin: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 jopa 40 prosentissa Suomen kotitalouksissa on lemmikki. Luku on kasvanut viime vuosina.

Kissat ja koirat ovat edelleen suosituimpia lemmikkejä. Suomessa oli vuonna 2016 yhteensä noin 800 000 koiraa, kun vuonna 2012 vastaava luku oli 630 000. Kasvua selittää myös se, että samaan perheeseen otetaan useampia koiria, sillä koetaan, että koira tarvitsee myös lajitoveria.

Lemmikkiä haluavan kannattaa kuitenkin pohtia, onko juuri koira oikea lemmikki itselleen. Koiranpennut ovat tietenkin uskomattoman suloisia ja ajatus uskollisesta ja seurallisesta lemmikistä vetoaa meihin. Toisaalta koira on myös luultavasti vaativin lemmikki – juuri siksi, että se on niin seurallinen. Koira kärsii, jos se joutuu olemaan paljon yksin. Eri koirarotujen ja -yksilöiden välillä on toki eroja, mutta yleisesti voidaan sanoa, että koira on huomattavasti sosiaalisempi kuin monet muut ihmisten kodeissa elävät lemmikit.

Koirat vaativat myös säännöllistä elämänrytmiä. Ne kaipaavat ulkoilua tiettyinä aikoina päivästä voidakseen hyvin ja saadakseen riittävästi liikuntaa. Tämä koskee myös pienempiä koiria, isoista puhumattakaan. Koira vaatii myös ammattimaista koulutusta ja ymmärrystä kyseistä rodusta, muuten söpöstä pennusta saattaa kuoriutua huonosti käyttäytyvä, jopa vaarallinen yksilö.

Kissakin vaatii huomiota

On selvää, että myös kaikki muut lemmikit tarvitsevat huomiota ja aikaa. Kissoja pidetään monesti hyvin itsenäisinä, mikä onkin totta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kissan voi jättää yksin kotiin pitkäksi aikaa. Sama koskee pienempiä eläimiä, kuten erilaisia jyrsijöitä ja kaneja. Käytännössä kaikki lemmikit vaativat omistajaltaan aikaa ja jonkinlaista säännöllisyyttä elämässä.

Monesti ajatellaan, että vain koirat tarvitsevat raikasta ulkoilmaa – mikä on väärä oletus. Kaikkien eläimien pitäisi päästä ulos temmeltämään. Mikäli mahdollista, eläimille kannattaa rakentaa turvallinen ulkoilutarha esimerkiksi Kellfri:n ratkaisuja hyödyntäen, jolloin ne voivat vapaasti liikkua ulkona.

Jos kokee, että työpäivät venyvät pitkiksi ja illat kuluvat harrastusten parissa, koira ei todennäköisesti ole oikea lemmikki. Tällöin moni pienempi eläin voi olla oikea ratkaisu kunhan muistaa, että useimmat eläimet kärsivät jatkuvasta yksin olemisesta. Jos ei itse voi olla seurana lemmikille, on syytä hankkia lemmikille lajitoveri. Näin vaikkapa kissakaverukset tai kaksi kania voivat päivisin olla toistensa seurana, kun omistaja ei ole paikalla. Tällöin tulee kuitenkin varmistaa, että eläimet todella pitävät toisistaan. Aivan kuten ihmisetkin, eläimetkin ovat yksilöitä eivätkä aina ystävysty.

Koira sopii säännölliselle lenkkeilijälle

Jos pitää rutiineista ja säännöllisestä liikkumisesta, koira voi olla hyvä ratkaisu lemmikiksi. Jos sen sijaan nauttii ex tempore -elämästä, jossa lähdetään päivän varoitusajalla viikonloppureissulle Pariisiin, on selvää, että koira ei ole oikea valinta.

Myöskään henkilö, joka ei ole kiinnostunut perehtymään koiran psykologiaan ja käyttäytymiseen, ei voi hankkia koiraa. Se, että vaikkapa lapsuudenkodissa on ollut koira, tai että on ollut ystävän koirien seurassa, ei riitä. Tarvitaan tarkempaa perehtymistä. Koira on vaativa lemmikki, joka tuo iloa elämään vain, jos on itsekin valmis näkemään vaivaa.