Pennun tuominen kotiin

Pennun tuominen kotiin

kesäkuu 14, 2018 Off By niina

Pentu saapuu vihdoin kotiin ja koko perhe on innoissaan! Tätä ennen on kuitenkin hyvä huomioida muutama asia ja perehtyä siihen, kuinka pennulle opetetaan tarvittavat asiat.

1. Pari päivää ennen pennun saapumista kotiin, on hyvä viedä pennulle uudelta kodilta tuoksuva viltti, joka otetaan mukaan kun pentu haetaan. Tämä viltti tulee sisältämään sekä vanhan, että uuden, kodin tuoksuja ja saa pennun tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.
2. Varmista että valmiina on kaikki tarvittavat välineet, kuten ruoka ja vesi kulhot, harjat, lelut, remmi, kaulapanta, tai valjaat ja muut tarvikkeet.
3. Pennun peti on hyvä sijoittaa vedottomaan ja lämpimään paikkaan. Tämän tulee olla pennulle turvallinen paikka, joten myös perheen lasten on ymmärrettävä jättää pentu rauhaan, mikäli se menee omalle paikalleen.
On myös hyvä ottaa huomioon, että ensimmäisten öiden aikana pentu voi ulista, kun se jätetään yksin. Tämä kuitenkin usein loppuu nopeasti, eikä siihen kannata kiinnittää huomiota.

Pennun opettaminen sisäsiistiksi

Aamuisin pentu tulee viedä heti ensimmäiseksi ulos ja tarpeiden teon jälkeen sitä tulee kehua. Mikäli pennulla käy vahinko sisällä, ei tästä tule hermostua, sillä pennut eivät opi vain muutamassa päivässä. Oppiminen tapahtuu kuitenkin parhaiten, mikäli pentu tuntee olonsa turvalliseksi, eikä uhatuksi. Pentua kannattaa myös tarkkailla, sillä usein tarpeet tulevat samaan aikaan joka päivä, joten tämän rytmin mukaan kannattaa suunnitella myös ulkoilut. Alkuun ulos kannattaa tähdätä aina heräämisen, ruokailun, leikkimisen ja minkä tahansa innostusta nostattavan tapahtuman jälkeen. Pentu voi myös antaa erilaisia vihjeitä siitä, että on aika päästä pihalle, esimerkiksi haistelemalla tiettyä kohtaa lattiassa tai seinän rajassa, tai kiertämällä ympyrää. Tämä käytös kannattaa harhauttaa ja ohjata pentu nopeasti pihalle.

Pennut ja jyrsiminen

Jyrsiminen on hyvin luonnollista pennuille, mutta tämä kannattaa ohjata sopiviin kohteisiin. Kengät tai muu omistajan omaisuus on hyvin harvoin sitä, joten tarjolla tulee pitää leluja, joita pentu saa luvan kanssa nakertaa. Mikäli pentu valitsee kohteekseen jotain kiellettyä, kannattaa huomio ohjata sallittuun kohteeseen ja tästä kehua.

Sosialistaminen


Pentujen tulee oppia, kuinka asua ihmisten, muiden koirien ja useiden muiden eläinten kanssa. Vaikka pennun rotu ja geenit vaikuttavat jonkin verran luonteeseen, kokemukset ja kouluttaminen vaikuttavat vielä enemmän. Ensimmäiset kuukaudet ovat hyvin tärkeää aikaa pennun sosiaaliselle kehittymiselle ja tämän ajan sisällä tulisi tarjota runsaasti sellaisia kokemuksia, mistä jää positiivinen kuva. Käy siis pennun kanssa mahdollisimman monissa eri paikoissa ja ympäristöissä, jossa se tottuu uusiin ääniin, asioihin ja eläimiin. Tämä auttaa myöhemmin ehkäisemään pelkojen syntymistä ja tekee elämästä helpompaa kaikin tavoin.