Koirat ja liikunnan merkitys

Koirat ja liikunnan merkitys

joulukuu 9, 2017 Off By niina

 

Koirat ja ihmiset ovat siinä samanlaisia, että onnellisen ja pitkän elämän takana on terveelliset elämäntavat, mihin kuuluu oikeanlainen ruokavalio, sekä liikunta. Kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa, pysyäkseen terveinä ja hyväkuntoisina. Liikunnan tarve voi muuttua iän kanssa ja se voi myös vaihdella roduittain. Ei kuitenkaan ole totta, että pienet rodut tarvitsevat isoja rotuja vähemmän liikuntaa, vaan joskus totuus voi olla täysin päinvastainen tilanne. Kannattaa perehtyä rodun tarkoitukseen, jotta omalle koiralle paras liikuntamuoto löytyisi.

Juokseminen vai käveleminen

Esimerkiksi vinttikoirat ovat lyhyen matkan pikajuoksijoita, joten näiden kanssa useammat lenkit, joissa koira pääsee juoksemaan vapaana, voi olla parempi vaihtoehto, kuin pitkä lenkki remmissä. Terrierit taas usein nauttivat haistelemisesta, kun taas noutajille pallon jahtaaminen on mitä mieluisinta puuhaa. Aktiiviset koirat, kuten paimenkoirat, tarvitsevat fyysisen liikunnan lisäksi paljon myös henkistä stimulointia, joten agility ja tottelevaisuus on mainio yhteinen harrastus. Nämä sopivat tietenkin myös muillekin koirille ja koiranomistajan tehtävänä on tarjota tarpeeksi tekemistä, jotta koira pysyy hyvässä kunnossa, mieli virkeänä ja iloisena.

Vapaana juokseminen

Kaikki koirat nauttivat vapaana olemisesta, sillä ihmisen tahtiin kulkeminen on harvoin luonnollinen tahti. Tämän takia puolen tunnin riehuminen remmittä on usein paljon tehokkaampaa, kuin sama aika remmin päässä, tietä tallaten. Koiraa ei kuitenkaan saa pitää vapaana kuin sille merkityillä paikoilla, joten laki pitää muistaa.