Koiran ruokinnan valinta

Koiran ruokinnan valinta

tammikuu 4, 2018 Off By niina

Koiran ruokkiminen on yksi koiran omistamisen haastavimmista osa-aluista ja oikean ruokavalion löytäminen voi olla vaikeaa.

Koiran ruokkiminen

Koiranruokia on tarjolla valtava määrä netissä, eläinlääkäreillä, eläinkaupoissa ja perinteisissä ruokakaupoissa. Joskus on vaikeaa päättää mikä ruoka sopii koiralle parhaiten ja esimerkiksi kuivaruokia on tarjolla useita erilaisia, eri ikäisille, kokoisille ja rotuisille koirille. Nämä ovat usein kokonaisvaltaisia ruokavalioita, eikä niihin tule lisätä muita herkkuja. Tämä tekee ruokkimisesta helppoa, sillä koira saa varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Märkäruoka tulee usein purkeissa tai laatikoissa ja se on maukasta, mutta voi myös tuoksua hyvin voimakkaasti. Ruuan säilyttäminen voi olla haastavaa, varsinkin avattuna, sillä se kerää kärpäsiä ja muita ötököitä nopeasti. Näitäkin löytyy kokonaisvaltaisina ruokavalioina, tai vaihtoehtoisesti herkkuina.

Pentujen ruokkiminen 1 vuoteen asti

Pennut tarvitsevat ruokaa, joka tukee kasvua ja kehitystä. Useat valmistajat tarjoavat pennuille tai kasvaville koirille omat ruuat ja pennun kanssa tulee aina valita tälle sopiva vaihtoehto. Pentujen vatsat ovat myös pieniä, joten niitä on hyvä ruokkia useita kertoja. Nyrkkisäännöksi sopii:

  • 6-12 viikkoinen pentu: 4x päivässä
  • 12-20 viikkoinen pentu: 3x päivässä
  • 20 viikosta eteenpäin: 2x päivässä

Ruokamäärä riippuu ruuasta, sekä pennun koosta, iästä ja liikunnan määrästä. Ruokapussi sisältää usein ohjeen ruokkimiselle ja tätä on hyvä käyttää alkuun. Jos koira alkaa lihoamaan liikaa, kannattaa vähentää määrää. Jos pentu taas laihtuu, tulee määrää nostaa suositeltua korkeammaksi. Jokaisen ruuan tulisi olla samaa ruokaa, jotta koiran vatsa pysyy kunnossa. Pennuille ei myöskään tule antaa maitotuotteita, sillä niitä ei voida käsitellä kunnolla ja tämä aiheuttaa ripulia herkästi. Isojen rotujen kohdalla tulee myös muistaa, että penturuokaa tarvitaan pidempään, kuin pienten rotujen kohdalla.

Aikuiset koirat

Aikuisen koiran ruokkiminen on usein helpompaa kuin pennun, sillä se selviää vuosia samalla ruualla. Omistajan tehtäväksi tulee vain löytää sopiva ruokavalio ja pysyä siinä, jollei koiran aktiviteetin taso muutu vahvasti.