Koiranpennun hoidon perusteet

Koiranpennun hoidon perusteet

huhtikuu 22, 2018 Off By niina

Koiranpennun hankkiminen on aina jännittävää, mutta siihen liittyy valtavasti vastuuta koko perheelle. Pentu kasvaa nopeasti aikuiseksi ja voi elää jopa 15 vuotta. Ennen pennun ottamista tulee harkita tarkkaan, ollaanko valmiita pitkäkestoiseen sitoutumiseen!

Onko pennulle tarpeeksi aikaa?

Pennusta tulee uusi perheenjäsen, joka on täysin riippuvainen omistajasta, eikä pärjää ilman kunnollista huolenpitoa. Tähän kuuluu hyvälaatuisen ruuan tarjoaminen, tarvittavat eläinlääkärin suorittamat hoidot, sosiaalistaminen, kouluttaminen ja säännöllinen liikunta. Kun pentu kasvatetaan oikealla tavalla ja tähän käytetään riittävästi aikaa sekä vaivaa, saadaan ihana toveri, jonka kanssa elämä on tuplasti hauskempaa. Ennen pennun valitsemista, tulee miettiä minkälainen koira sopii omaan elämäntyyliin. Jotkut rodut voivat näyttää kauniilta, mutta mikäli ne on jalostettu sellaiseen tehtävään, mikä ei välttämättä sovi omaan elämäntyyliin tai ympäristöön, voi koiran hankkiminen olla haastavaa. Rotukoirien kohdalla on myös aina otettava huomioon perinnölliset sairaudet, joita vanhemmat voivat siirtää jälkeläisilleen. Tämä ei tarkoita, etteikö sekarotuisilla sairauksia olisi, vaan sitä, että rotukoiran kohdalla riski tiettyihin ongelmiin on suurempi. Kannattaa myös miettiä, voisiko pennun tai miksei myös aikuisen koiran hankkia koiratarhalta, tai kodittomien joukosta. Kun pentu valitaan luotetusta ja virallisesta yhdistyksestä, ne on aina eläinlääkärin tarkastamia, rokotettuja, sirutettuja ja loishäädettyjä. Samalla uuden omistajan on mahdollista saada koko organisaation tuki taakseen, mistä voi olla hyötyä ongelmatilanteissa.

Pennun terveys

Terve pentu on yleisilmeeltään hyväkuntoinen, sillä on kiiltävä turkki. Nenän ja silmien tulisi olla puhtaat, eikä korvissa tulisi olla töhnää. Pennulla ei tule olla yskää, tai esimerkiksi eritteenjämiä hännän alla. Rotukoiran kohdalla on aina pyydettävä nähtäväksi terveystulokset vähintään vanhempien kohdalta, jotta tiedetään, mikä riski pennulla on sairastumiseen. Tuli pentu mistä tahansa, on aina hyvä viedä se eläinlääkärin tarkastukseen mahdollisimman pian perheeseen saapumisen jälkeen. Näin voidaan havaita useita terveysongelmia välittömästi ja ongelman ilmetessä ottaa yhteyttä tahoon, josta pentu hankittiin.

Pennun vakuuttaminen

Vakuutuksen ottaminen voi olla hyvä idea, kunhan tiedetään mitä siihen sisältyy. Vakuutus tulee hankkia silloin, kun pentu on terve, sillä aikaisemmin ilmenneitä ongelmia ei kateta. Koko elämän kattava vakuutus on aina paras vaihtoehto, sillä näin isommatkaan ongelmat eivät kaada perheen taloutta. Omavastuu ja vakuutukset sisältämät rajoitukset pitää kuitenkin pitää mielessä, sillä vakuutus yksinään ei tarkoita sitä, että eläinlääkäristä ei kuluja koskaan tulisi.

Pennun ruokinta

Kun pentu saapuu kotiin, on hyvä ruokkia niitä samalla ruualla, mitä ne ovat syöneet kasvattajalla, tai edellisessä kodissa. Uuteen ruokaan totuttaminen tulee tehdä vaiheittain ja ruoka pitää valita koiran ikään, kokoon ja rotuun sopivaksi. Koiralla tulee tietenkin olla myös vettä saatavilla jatkuvasti. Mikäli pentu alkaa laihtumaan, tai lihoamaan, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen, oikean ruokavalion löytämiseksi.

Pennun rokotukset ja madotus

Mikäli pennulla on jo rokotukset olemassa, tulee tästä olla todisteena passi, tai rokotekortti. Usein samaan vihkoon merkitään myös tieto loishäädöistä sekä koiran mikrosirun numero. Pennulla voi olla esimerkiksi yksi rokotus valmiina ja on hyvin tärkeää tietää, koska seuraava tulee antaa, jotta pentu saa täyden suojan sairauksia vastaan.