Ulos koiran kanssa — vinkkejä pukeutumiseen

Ulos koiran kanssa — vinkkejä pukeutumiseen

tammikuu 11, 2022 Off By niina

Jos kotoa löytyy nelijalkainen ystävä tai useampi sellainen, on ulkona käyminen vähintään muutaman kerran päivässä pakollista riippumatta siitä, millainen sää on. Koira tarvitsee

kokoonsa nähden riittävästi liikuntaa ja sen perustarpeet on muutenkin tyydytettävä, jotta rakas lemmikkieläin voisi elää mahdollisimman tasapainoista ja iloista elämää.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta useimmat koirat pärjäävät ulkona säässä kuin säässä ilman erityisiä varusteita, mutta me ihmiset olemme huomattavasti herkempiä eri sääolosuhteille. Koiran kanssa lenkkeily tuntuu huomattavasti miellyttävämmältä kun ylle valikoituu säähän sopiva vaatekerta, jolloin kroppa pysyy lämpimänä ja kuivana. Seuraavaksi jaetaan muutama vinkki koiranulkoiluttajan pukeutumiseen liittyen.

Monikäyttöinen kuoritakki


Suomen sääolosuhteissa neljä vuodenaikaa tuottavat omat haasteensa pukeutumiseen. Monelta koiranomistajalta löytyy vaatekaapista kuitenkin veden- ja tuulenpitävä kuoritakki, joka soveltuu käytettäväksi lähes ympäri vuoden kaikkein kireimpiä pakkasia lukuun ottamatta. Usein koiran kanssa lenkillä voi helposti vierähtää jopa yli tunti, joten sitä varten on järkevää sonnustautua säänkestävään takkiin, joka ei läpäise tuulta tai tihkusadetta. Esimerkiksi pururadalla tai rannan tuntumassa lenkkeillessä kylmä viima voi hyvin nopeasti tuntua luissa ja ytimissä, mutta laadukas kuoritakki yhdistettynä lämpimään aluskerrastoon on lähes vuorenvarma tapa pitää hytinä loitolla.

Joustavat housut


Koiran kanssa temmeltäessä vaatetukselta edellytetään riittävää joustavuutta. Monet harrastavat koiransa kanssa esimerkiksi agilityä jolloin laadukkaat urheiluvaatteet ovat lähes pakollinen hankinta. Vaikka agilityssä ennen kaikkea koira saa roppakaupalla liikuntaa suorittaessaan erilaisia

esteratoja, on omistajan kuljettava aktiivisesti sen rinnalla suorituksen aikana. Tämä tarkoittaa juoksupyrähdyksiä, kyykkyasentoja, hyppyjä ja nopeita käännöksiä, joita varten yllä on hyvä olla riittävän mukavat ja joustavat vaatteet. Etenkin venyvästä kankaasta valmistettuihin housuihin on hyvä panostaa liikunnallisemmissa aktiviteeteissa koiran kanssa.

Lämmin kerrasto

Varsinkin syksyllä ja talvella koiran kanssa ulos lähteminen voi joskus tuntua haastavalta. Vaikka oman lemmikkieläimen kanssa haluaakin touhuta ja pysyä aktiivisena, voi ulkona ropiseva sade tai viima lannistaa motivaatiota lenkkeilyyn. Loppujen lopuksi kyse ei ole kuitenkaan mistään sen

kummemmasta kuin oikeanlaisten vaatteiden päälle pukemisesta, jolloin sääolosuhteista tulee täysin toissijainen seikka. 


Varsinkin jos ulkona paukkuvat kovemmat pakkaset, on todella tärkeää pukeutua riittävän lämpimästi. Kerrospukeutuminen on kaiken a ja o koiranulkoiluttajalle, joka saattaa joutua

kulkemaan koiran perässä jopa parinkymmenen asteen pakkasessa pidempiä aikoja. Viime vuosina meillä Suomessa aivan erityisen kysyttyjä ovat olleet merinovillaiset aluskerrastot, jotka sitovat tehokkaasti lämpöä samalla kuitenkin hengittäen. Näin keho ei hikoile ja pysyy silti samalla todella lämpimänä. Merinovillavaatteita voi huoletta käyttää pitkälle kevääseenkin, sillä ne soveltuvat ohuutensa ja keveytensä ansiosta vaikkapa pitkähihaisten paitojen ja leggingsienkin alle puettaviksi.

Mikäli vaatekaapista ei tunnu löytyvän sopivaa päällepantavaa koiran kanssa ulkoilua varten, kannattaa asiaan tehdä muutos. On huomattavasti hauskempaa viettää laatuaikaa oman

karvakuonon kanssa silloin kun itsellä on mukava olo. On hyvä muistaa, että samalla kun koira saa liikuntaa, tulee itsekin liikkuneeksi, joka parantaa elämänlaatua kaikin puolin.