4 ennakkoluuloa pienistä koirista – totta vai tarua?

4 ennakkoluuloa pienistä koirista – totta vai tarua?

syyskuu 13, 2019 Off By niina

Pienikokoisilla koirilla on aina ollut paikkansa koiraihmisten sydämissä. Pienen kokonsa takia ne muistuttavat nopealla vilkaisulla pentua, ja näyttävät usein suloisilta terhakkaan olemuksensa kanssa. Erityisesti kaupungissa asuvat koiranomistajat suosivat pieniä koiria. Mutta onko pieni koira sopiva lemmikiksi? Pitävätkö ennakkoluulot pienistä koirista paikkansa?

1. Pieni koira sopii kaupunkiin

Ehdottomasti suosituin syy hankkia pieni koira on se, että pienirotuiset koirat koetaan hyvin soveltuviksi urbaaniin elämään kaupungissa. Pelkkää kokoa ajatellen ajatus on melko hyvä: pieni koira vie vähemmän tilaa, ja kaupunkiasunnot esimerkiksi kerrostaloissa ovat tunnettuja siitä, että ne ovat kooltaan pieniä. Ison tanskandoggin sijoittaminen yksiöön tuntuu hieman hullulta ajatukselta, kun taas pienen chihuahuan pystyy paljon helpommin kuvittelemaan pienen asunnon koiraksi.

Se, että pieni koira sopii kaupunkiin on siis totta, mutta myös isot koirat voivat sopia hyvin kaupunkiin. Pieni koira pystyy viihdyttämään itseään paremmin pienessä asunnossa, kuin iso koira, joka tarvitsee huomattavasti enemmän tilaa viihtyäkseen. Asia ei kuitenkaan ole kiinni vain koosta, vaan koiran luonteesta ja temperamentista ja luontaisesta tarpeesta aktiivisuuteen.

2. Pieni koira sopii paljon liikkuvalle perheelle

Tämä väite ei kaikkien pienten koirien kohdalla pidä paikkaansa. Vaikka kaikista pienimmät koirat eivät välttämättä jaksa tehdä kuin muutaman kilometrin lenkkejä päivässä, saattavat jotkut rodut olla hyvinkin aktiivisia ja nauttia monen kilometrin lenkeistä useasti päivässä. Toisilla roduilla voi olla luontaisia ongelmia liikkumisen kanssa, kuten polvien tai lonkkien niveliin liityvät ongelmat, joten liika rasittava liikunta voi olla koiran tereydelle epäsuotuisaa. Pienen rodun ja aktiivisuuden yhdistelmää haluavalle perheelle sopivia rotuja löytyy varmasti, kuten esimerkiksi pieni schipperke-rotu.

3. Pieni koira on matkustavan henkilön unelma

Logiikalla ajateltuna tämä väite pitää täysin paikkansa – ainakin jos vertaa siihen, kuinka mukavaa on matkustaa pienten matkatavaroiden kanssa. Kaikki koirat eivät, jälleen kerran luonteensa vuoksi, pidä välttämättä matkustelusta, mutta kokonsa puolesta pieni koira on helpompi ottaa mukaan reissuille kuin iso. Pienen koiran voi ottaa mukaan vaikka mukaan lastenvaateostoksille johonkin Kids Brand Storeen, eli lasten merkkikauppaan – reissun ei aina tarvitse olla lomamatka. Pieni koira voi olla jopa ihastuttava näky samalla, kun shoppailee kauniita lastenvaatteita, joita Kids Brand Storesta saa. Monilla pienillä koirilla on hyvin sosiaalinen luonne, joten sen ominaisuuden puolesta pienen koiran kanssa on mukavaa ja sujuvaa matkustella.

4. Pieni koira on helpommin hallittavissa

Ensin on sanottava, että jokainen koira pitää kouluttaa. Toiset rodut ovat selkeästi helpompi motivoida oppimaan oikeille tavoille, kun taas toisten kanssa voi tuntua siltä, että monen vuodenkin toistuvan kouluttamisen jälkeen koira ei vain opi haluttuja asioita. Pienet koirat motivoituvat usein helposti läheisyydellä ja ruualla, joten sillä perusteellä väite pitää paikkansa.

Koko ei sinänsä liity koiran hallittavuuteen tai koulutusintoon, mutta monet kasvattajat ovat todenneet, että pienillä roduilla on luonnostaan taipumuksia olla tottelevaisempia ja rauhallisempia kuin esimerkiksi aktiivisilla ja palveluhaluisilla paimenkoirilla. Pitää kuitenkin muistaa, että yksilöiden väliset erot voivat rodun sisällä olla suuriakin – chihuahua voi olla hurjempi, kuin saksanpaimenkoira. Pienen kokonsa ansioista aggressiivinen koira on helpommin hallittavissa, mutta aggressiivisuus on piirre, jota koirille ei yleensä haluta.