Aikuisen koiran hoitaminen

Aikuisen koiran hoitaminen

elokuu 8, 2017 Off By niina

Aikuiset koirat tarvitsevat paljon huolenpitoa ja koiran omistaminen tuo mukanaan vastuuta. Tähän sisältyy lukuisia seikkoja, kuten terveys, kuntoilu, kouluttaminen ja turkinhoito. Tutustu jokaiseen osa-alueeseen huolella ja varmista, että tarjoat koirallesi parhaan mahdollisen elämän.

Terveys

Kaikki koirat, olivat minkä ikäisiä tahansa, tarvitsevat säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksia. Rokotuksia tulee vahvistaa ja usein tämä tapahtuu muutaman vuoden välein, jolloin kannattaa varata aikaa myös yleistarkastukselle. Rokotukset ovat yleisimpiä koirien sairauksia vastaan ja rokotusmääräysten noudattaminen on tärkeää, jottei oma koira, tai muiden koirat, pääse sairastumaan. Mikäli koirassa huomataan muita merkkejä ongelmista, kannattaa suunnata eläinlääkärin vastaanotolle välittömästi. Lemmikin ikääntyessä erilaiset merkit voivat yleistyä, liikkuminen on hankalampaa, kuulo voi heiketä, näkökyky voi kadota ja ruokahalu voi muuttua. Kaikki merkit eivät aina tarkoita mitään kovinkaan vakavaa, mutta silti on hyvä aina tarkastaa tilanne. Hälyyttäviä merkkejä on myös useita, joihin kuuluu esimerkiksi ruokahalun menettäminen, tai runsas juominen, jolloin lemmikki tulee viedä lääkäriin välittömästi. Koirilla myös hampaisiin liittyvät ongelmat ovat yleisiä ja koiran suun kuntoa tuleekin pitää silmällä. Punoitus, turvonneet ikenet, tai plakki, ovat ongelmia, joista selvitään eläinlääkäri käynnillä. Purulelut, tietyt luut ja hammasharjat voivat olla ennaltaehkäisevänä apuna ja näitä käytettäessä hampaisiin liittyvät laskut pienenevät usein huomattavasti. Toinen yleisimpiä koirien ongelmia on korvatulehdukset, mikä on helppo havaita hajusta, turvotuksesta, tai korvaan kertyvästä tahnasta, sekä loiset, joita vastaan koira tulee lääkitä vuosittain. Loiset voivat aiheuttaa monia ongelmia sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä, joten suositeltuja loishäätöaikoja ja kuureja tulee noudattaa.

Kunto kasaan

Koiran vanhetessa, se tarvitsee hiukan vähemmän liikuntaa kuin nuorempana, mutta tätä ei kuitenkaan tule kokonaan lopettaa. Karvainen perheenjäsen kertoo kyllä itse, kun liikuntaa on ollut tarpeeksi, joten mikäli koira alkaa väsymään, on aika pitää tako. Urheileminen on kuitenkin tärkeä osa koiran hyvinvointia ja se pitää kunnon kasassa, mielen virkeänä ja estää usein turhautunutta käytöstä, joka voi näkyä vaikka tavaroiden tuhoamisena, tai muuna ongelmakäyttäytymisenä. Leikkiminen kuuluu myös omalla tavallaan koiran elämään ja tämän takia koiralle tuleekin tarjota runsaasti leluja, sekä mahdollisuuksia toteuttaa itseään perheen kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koiraa voi pakottaa leikkimään koska tahansa ja varsinkin lepoajat tulee pyhittää täysin rauhoittumiselle.

Kouluttaminen

Hyvin koulutettu koira on paljon miellyttävämpi ystävä, kuin kouluttamaton ja tähän on jopa aloittelijan mahdollisuus saada apua helposti. Yleensä asuinpaikalta löytyy useita koirakouluja tai yhdistyksiä, jotka tarjoavat kursseja sekä pennuille, että aikuisille koirille. Kouluttaminen ei kuitenkaan koskaan pitäisi tapahtua ainoastaan kurssilla, vaan omistajan tehtävänä on jatkaa oppeja myös kotiin ja arkeen.

Turkin hoito

Kaikkien koirien turkki vaatii jonkin verran hoitoa, mutta tämä voi vaihdella viikottaisesta puunaamisesta, pesuun kerran vuodessa. Riippuen siitä minkälainen turkki koiralla on, tulee tämä huomioida välineitä hankittaessa. Jotkut koirat vaativat lähes päivittäistä hoitoa, pesua ja harjausta, kun taas toisille riittää nopea kamman käyttäminen turkissa. Koira on kuitenkin hyvä totuttaa harjoihin ja muihin välineisiin kerran viikossa, jotta turkinhoito ja esimerkiksi kynsien leikkaaminen, sujuu jatkossakin helposti ja mutkattomasti.